Psát recenzi na podnik, kam chodím s přáteli docela často, není jednoduché, protože už se nejedná "jen" o restauraci s pivovarem, ale místo příjemných setkání a veselé zábavy. Ano, v pivovaru Antoš je často veselo a živo.
Ale k samotnému podniku: poloha v historickém centru starobylého města Slaný je velmi příznivá - pivovar lze i díky nárožní pozici s renesančním arkýřem snadno nalézt. Z okna nebo předzahrádky si můžete prohlédnout místní architektonické památky (gotický kostel sv. Gotharda, barokní děkanství a piaristickou kolej aj.) i zalesněný vršek Slánské hory. Můžete odtud také vyrazit na prohlídku města nebo na výlet (nebo jej zde spíš zakončit). Památný Modletický dům, v kterém pivovar sídlí, má bohatou stavební historii a řadu pozoruhodných výtvarných detailů. Několikaletá nákladná rekonstrukce zakončená na přelomu let 2010 a 2011 se navíc podařila a budova je tak komplexně využita.
Dále k pivu: Antoš nabízí běžně cca 6-7 druhů vlastních piv. Nebudu sám, kdo považuje sládkovo umění za velmi pokročilé a vzniklé produkty za takřka bezchybné. Piva jsou živá, sytá, plná, obvykle velmi dobře vyvážená, dobře pitná a hlavně neobyčejně chutná! A tohle myslím opravdu vážně. Málokdy se mi stane, že v ČR narazím na pivo srovnatelné. Lepší jsem zatím totiž asi neobjevil. Samozřejmě některé typy piv mě baví více než ostatní (klasika - Antošův ležák, nepřekonatelná polotmavá třináctka, letní příjemná desítka Rarach), ale lidé mají prostě různé chutě. Nejen dámy nedají dopustit na nakyslou svrchně kvašenou Pšenku, drsňáci si rádi dopřejí sedmnáctku Tlustého netopýra... Zcela výjimečně se mi stalo, že mi nesedl některý ze sezónních speciálů (výběr piv se obměňuje). Piva se též slušně umisťují v různých soutěžích. Výběr ostatních nápojů je také slušný, ani vína určitě neurazí. Velkou atrakcí je navíc přítomnost pivovarské technologie přímo v restauraci.
Pivovarská kuchyně: podobně jako u sládka je i šéfkuchař mistrem svého řemesla. Většina nabízených jídel patří mezi českou kuchyni, od předkrmů typu talián až po ledoborce formátu vepřových žeber, plece z křivoklátského divočáka nebo dušených hovězích líček. Pokud máte rádi masitou, těžší českou kuchyni, určitě neodejdete zklamáni. Jídla jsou dobře nakombinovaná a ochucená, příprava masa není uspěchaná. Problém může nastat, pokud zatoužíte po nějakém lehčím jídle. Těch se tu totiž příliš mnoho nevyskytuje, i když salát Caesar s kuřecím nebo salát se zapečeným kozím sýrem jsou dost oblíbené a dobré. Osobně bych ocenil větší výběr malých jídel i jídel bezmasých. Na druhou stranu chápu, že třeba středomořská kuchyně by s konceptem pivovarské restaurace příliš neladila. Čeho si cením, je užití kvalitních surovin, selekce dodavatelů a skutečně neodfláknuté jídlo. Těší mě i výlety do cizokrajných kuchyní (např. mořské ryby). Párkrát jsem se sice mírně spálil, ale nikdy ne vyloženě urazil (např. nadměrně propečený flank steak s příliš výraznou omáčkou).
Prostředí a personál: Jak jsem zmínil v úvodu, rekonstrukci celé budovy považuji za zdařilou, líbí se mi různá zákoutí pivovaru, malebnost, tradiční materiály, kovářské prvky apod., i když některé detaily se moc nepovedly (do kovové změti mezi nohama stolů si prostě vlastní nohy nedáte; o rovné prkno coby opěradlo na zdi se opírá dost špatně..). Některé nedostatky vyplývají ze stavby samotné (hlučná "sklepní" krčma, kde se hrozně odráží zvuk). Asfaltový přístup k předzahrádce bohužel také není nejhezčí. Personál je obvykle milý a vstřícný, i když v současnosti pivovar trpí velkou fluktuací lidí "na place". Stabilní "kádr" podniku je zkušený, většinou fajn a prakticky bez chyb, ovšem častá výměna číšníků provozu moc nesvědčí. Záleží, kdy přijdete a jak je pivovar zaplněný, ale může se bohužel stát, že budete čekat třeba 15 minut na pivo, o jídle nemluvě. Jinak se všichni chovají slušně a někdy až moc úslužně (působí to - v pivovaru s krčmou (!) - trochu uměle a strojeně). Ale většinou to jde.
Celkově je Pivovar Antoš pro řadu místních, k nimž se směle počítám, velkou radostí - po dobrém jídle a nejednom pivě se většinou těžko odchází...:))) S čistým svědomím doporučuji.
P.S. Letošní novinkou, v ČR zatím málo vídanou, je párování jídla s pivem. Osobně jsem to ale zatím nevyzkoušel. read more