Het Koninklijk Atheneum Antwerpen staat sinds 1807 voor kwaliteit en traditie.
Ons leerprogramma is gebaseerd op het Pedagogisch Project van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Wij bieden een brede eerste graad aan, waarin we de verschillende talenten van onze leerlingen ontdekken en aanspreken in functie van betere studiekeuzes. In de tweede en derde graad kunnen de leerlingen een studierichting kiezen uit een brede waaier van ASO-studierichtingen of specifieke TSO en BSO richtingen.
Het Koninklijk Atheneum Antwerpen heeft een bijzondere geschiedenis en een uitzonderlijke feestzaal, zaal AthenA, waar uiteenlopende evenementen plaatsvinden.
Het Koninklijk Atheneum Antwerpen staat voor onderwijs met oog voor wederzijds respect voor verschillende culturen en persoonlijkheden. We streven naar een optimale en totale ontwikkeling van elke leerling op het vlak van kennis, persoonlijkheid, sociale vaardigheden en attitudes.
Elk personeelslid engageert zich voor de persoonlijke, algemene en cognitieve vorming van iedere leerling. We willen onze leerlingen kennen, volgen, begeleiden en bijsturen waar nodig. Dit zowel wat betreft taalachterstand, leerproblemen en leerstoornissen, als persoonlijke of sociale problemen.
Established in 1807.
Elke Antwerpenaar kent 'Den Athenee', het Koninklijk Atheneum aan de Rooseveltplaats.
Was het niet vanwege zijn rijke sociale verleden en illustere schare oud-leerlingen, dan toch wegens de indrukwekkende architectuur in het hart van de stad.
De school werd in 1807 opgericht door Napoleon en is de eerste overheidsschool van het land.
Ze positioneerde zich centraal op de Rooseveltplaats na een eerdere huisvesting aan de Sint-Jacobsmarkt. Bij zijn ambtsaanvaarding op 2 september 1872 verklaart de liberale burgemeester Leopold de Wael dat het Atheneum een behoorlijk, nieuw gebouw moet krijgen. Toch duurde het nog tot 1880 eer het stadsbestuur besloot om daar werk van te maken.
De school moest komen te staan op de Gemeenteplaats, het huidige Franklin Rooseveltplein.
Deskundigen, onder wie stadsarchitect Pieter Dens, bezochten gelijkaardige instituten in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Dens ontwerpt uiteindelijk het gebouw dat in 1884 wordt ingehuldigd.