Jestem stałym klientem tego wyjątkowego lokalu. O jego standardzie najlepiej świadczą zajęte stoliki i konieczność rezerwacji z wyprzedzeniem. Choć czasami w ciągu dnia zdarzało mi się usiąść tam bez rezerwacji.
Basilia to ciepła rodzinna restauracja z niewymuszoną lekkością i prawdziwie włoską atmosferą. Na sali dominuje wielki piec do pizzy co przy niewielkich stolikach, ziołach w doniczkach i uśmiechniętej sprawnej obsłudze daje wyjątkowy klimat.
Najważniejszą rzeczą jest jednak jedzenie... prawdziwie włoskie ... gdzie najważniejsze są proste, wyraziste produkty najwyższej jakości ... Mieszkam niedaleko więc wielokrotnie miałem okazję próbować wielu dań z karty i nigdy się nie zawiodłem.
Doskonałe antipasti, pasty i foccacie.
Moimi ulubionymi przystawkami są Taormina - wspaniała oryginalna bawola mozzarella zapiekana z szynką parmeńską, oliwkami, kaparami i bazylią :) oraz doskonałe Carpaccio z sezonowanej polędwicy. Na chłodniejszy dzień polecam Crema si pomodori al basilico - esencjonalną zupę pomidorową z bazylią.
Prym jednak wiodą klasyczne włoskie pizza przyrządzane na oczach gości. Osobiście najbardziej lubię dwie: Etnę - z mozzarellą kozim serem, szparagami, szpinakiem i doskonałą oliwą czosnkową oraz Quattro Stagioni - gdzie mozzarella, czarne oliwki i wyjątkowy sos pomidorowy są bazą pod ćwiartki z szynką, grzybami, małżami i krewetkami.
Rozsądne ceny, doskonałe jedzenie i sycylijski klimat ... to sprawia że z przyjemnością wracam do restauracji Basilia ... i mogę ją polecać z czystym sumieniem ...
SMACZNEGO :) read more