Polecam zwiedzenie tej niezwykłej groty,zapiera dech.Polecam również zwiedzenie tego urokliwego miasteczka jakim jest Attendorn szczególnie oczywiście rynku jak i też Biggesee które swoją drogę kojarzy się mi z Soliną,można w sezonie letnim wsiąść w "bigolino"czyli taki mały" pociąg "na kółkach[większość miast niemieckich ma takie pojazdy do zwiedzania dla turystów]który zabierze nas spod kościoła na rynku w Attendorn[jest tam tablica z rozkładem] i zawiezie właśnie nad zalew a tam można wsiąść w statek który opływa go właśnie -polecam gorąco!Można oczywiście też na piechotę zwiedzić okolicę zalewu jak też rowerem jest tam dookoła mnóstwo dróg i ścieżek w tym jedna asfaltowa.Obok zalewu jest pole kempingowa,jest plaża wysypana piaskiem[normalnie wybrzeże jest tam skaliste co nie przeszkadza nikomu się tam opalać czy też pływać w tej niezwykle miękkiej i czystej wodzie] przystań dla jachtów,ruiny zamku na wzgórzu obok ,właśnie w tym roku udostępnione dla zwiedzania oraz piękny mały kościółek przeniesiony z wioski która została wysiedlona aby utworzyć ten zalew.Jak już raz tam się zaglądnie to ciężko tam nie wrócić.Piękne widoki,czyste powietrze i woda,cisza,spokój a ludzie bardzo mili i pomocni.Polecam! 08.05.2011. read more